Vánoční prázdniny 2023 – kdy začínají a končí

Žáci a studenti se na ně neskutečně těší, rodiče už možná o něco méně. Řeč je o vánočních prázdninách, díky kterým si mohou děti užít opět chvíli volna. Kdy letos začínají a kdy končí vánoční prázdniny? Stručně řečeno…

…vánoční prázdniny začínají v sobotu 23. prosince 2023 a končí v úterý 2. ledna 2024.

Kdy jsou vánoční prázdniny?

Vánoční prázdniny jsou povinným volnem, které dostávají děti na vánoční svátky. Obvykle začínají těsně před Štědrým dnem a končí po oslavách Silvestra a Nového roku. Studenti a žáci tak jdou znovu do školy vlastně až následující rok.

 

Kdy začínají vánoční prázdniny 2023?

Advent je letos docela krátký, ale Vánoční prázdniny jsou pořád stejně dlouhé. Začínají v sobotu 23. prosince 2023, tedy den před Štědrým dnem. Minulý rok začaly už v pátek. Je samozřejmě ale možné, že některé školy dostanou ředitelské volno a začnou jim prázdniny o den nebo dva dříve.

Kdy končí vánoční prázdniny?

Letošní vánoční prázdniny končí v úterý 2. ledna 2024. Vyučování tedy začne ve středu 3. ledna 2024. Děti si tak mohou užít v pohodlí domova nebo třeba na horách ještě v klidu i Silvestra a Nový rok. Kdy začínají a končí vánoční prázdniny v následujících letech najdete snadno na internetu nebo v některém z našich budoucích článků.

 

Vánoční prázdniny (film)

Vánoční prázdniny si mnoho lidí užívá nejen jídlem a setkáváním a rodinou, ale také sledováním filmů. A jaký jiný film je pro období vánočních prázdnin přírodnější než film Vánoční prázdniny. Ten v roce 1989 natočil Jeremiah S. Chechik a na ČSFD má hodnocení 81 %.

Film Vánoční prázdniny vypráví o Clarkovi Griswoldovi, který si celý život přeje mít spokojenou rodinu. Bohužel je to ale pořádný smolař a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Jeho milující manželka Ellen se smířila s osudem a přijímá veškeré manželovo snažení, jeho děti Rusty a Audrey ztratily ve svého otce už víru a spíše je přivádí k zoufalství, když se přijde s nějakým plánem.

 

Jsou Vánoce a Clark se rozhodl prožít s rodinou svátky podle všech tradic a zvyklostí. Nic sice nejde jako po másle, což je u Griswoldových obvyklé, ale Štědrý den by nakonec nemusel dopadnout tak katastroficky, kdyby se Clark nerozhodl pozvat na návštěvu ztřeštěného strýce Lewise, tetu Bethany a nesnesitelného bratrance Eddieho s manželkou.

Vánoční prázdniny najdete online ke zhlédnutí aktuálně na O2TV s českými titulky i dabingem.

TIP: Chcete vědět, kolik dní zbývá do Vánoc? On-line odpočet najdete na této stránce.