Vánoční hvězda pěstování – tipy jak se starat o tuto vánoční kytku

Už v předvánočním období jsou květinářství plná pryšce nádherného známého také pod názvem vánoční hvězda. Tato kytka je krásná vánoční dekorace, která vám ozdobí domácnost během celého adventu ať je živá nebo umělá. Jak se o vánoční hvězdu starat, jak ji pěstovat, jak docílit jejího množení a pro koho je vánoční hvězda jedovatá? Jaká je legenda o vánoční hvězdě a pro koho je určena bílá vánoční hvězda?

Vánoční hvězda kytka

Jak se starat o vánoční hvězdu?

Když si přineste tuhle krásku domů, určitě přemýšlíte, jak se o vánoční hvězdu starat? Po nákupu této květiny se doporučuje ji hned nezalévat a nechat, aby si zvykla na pokojovou teplotu, která jí také nejvíce vyhovuje.

Péče o vánoční hvězdu není tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Tato květina nepotřebuje moc zalévat. Používejte odstátou vodou a nikdy jí nenechávejte v misce. Vánoční hvězda je také kytka, která nemá ráda průvan a rozhodně byste ji neměli dávat přímo do blízkosti radiátoru. Ideální je udržovat v místnosti teplotu kolem 20 °C, méně než 16 °C nemá tato květina ráda.

 

Jak pěstovat vánoční hvězdu?

Pěstování vánoční hvězdy se může zdát složité. Vánoční hvězda po Vánocích odkvete, ale je důležité se o ni i nadále starat. Měli byste ji následně umístit do chladnější místnosti a méně zalévat.

Do péče o vánoční hvězdu patří také seřezávání. Rostlinu se doporučuje seříznout na cca 10 cm výšky. Takto ošetřená vám vydrží až do jara, kdy začnou růst nové výhonky s listy. To je vhodná doba na její přesazení, abyste vánoční hvězdu mohli pěstovat i nadále.

Vydrží-li vám květina do dalšího podzimu, začnou se u ní vytvářet květy a opět z ní bude krásná vánoční dekorace. V tuto chvíli přichází na řadu další důležitý bod péče o vánoční hvězdu. Vánoční hvězda k vykvetení potřebuje nepřetržitou tmy. Je tedy důležité ji 14 hodin nechat v nepřerušované tmě bez jakéhokoliv osvětlení.

Vánoční hvězda s vánočním stromkem v pozadí

Množení vánoční hvězdy

Množení vánoční hvězdy lze dosáhnout velmi snadno – řízkováním. Z jara ustřihněte mladé větvičky, přibližně na 20 minut ponořte do vody, aby se zastavilo vytékající mléko a pak zasaďte do vlhkého substrátu. Doporučuje se používat běžnou zeminu pro pokojové rostliny smíchanou s pískem v poměru 2:1. Zvládne to každý. Množení vánoční hvězdy není žádná věda.

 

Vánoční hvězda je jedovatá

I když je to krásná vánoční dekorace, může také uškodit. Vánoční hvězda je totiž jedovatá! Především pro děti, citlivější jedince a zvířata může být dokonce životu nebezpečná.

Vánoční hvězda obsahuje mléčnou šťávu, v níž se nacházejí látky dráždící pokožku a sliznici. Pokud ji dítě nebo zvíře omylem zkonzumuje, může dojít k podráždění sliznice, bolestem břicha, zvracení, krvavému průjmu, poruchám činnosti srdce, zánětu žaludku nebo střev.

Při styku s kůží se zase mohou objevit puchýře. Rukama od bílé šťávy se také nedotýkejte očí. Může dojít k jejich podráždění a začervenání.

Umělá vánoční hvězda

Pokud se bojíte, že by se u vás doma mohl touto květinou někdo otrávit, je alternativou umělá vánoční hvězda. Seženete ji v mnoha obchodech ať už se stonky či v květináči. Můžete ji dát do vázy, ozdobit s jejími hvězdy vánoční stromeček nebo dárky. Umělá vánoční hvězda je také hezkou dekorací adventních věnců.

Bílá vánoční hvězda

Legenda o vánoční hvězdě

O vánoční hvězdě existuje jedna stará mexická legenda. Byla jednou jedna chudá mexická dívka jménem Pepita, která neměla žádný dárek, který by dala Ježíškovi během štědrovečerní bohoslužby. Když šla do kaple, její bratranec Pedro se ji snažil rozveselit a říká: Pepito, jsem si jistý, že i ten nejmenší dárek od někoho, kdo ho miluje, udělá Ježíše šťastným.“

Pepita nevěděla, co mu dát, ale nakonec natrhala u cesty malou hrst plevele a udělala z něj malou kytičku. Cítila se trapně, protože mohla dát Ježíškovi jen tento malý dárek. Když procházela kaplí k oltáři, vzpomněla si, co řekl Pedro. Začala se cítit lépe, poklekla a kytici položila k betlému. Najednou kytice plevele propukla v jasně červené květy a každý, kdo je viděl, si byl jistý, že viděl zázrak. Od toho dne byly jasně červené květy vánoční hvězdy známé jako „Flores de Noche Buena“ nebo „Květiny svaté noci“.

 

Bílá vánoční hvězda

Vánoční hvězda je běžně spojována s Vánocemi kvůli svému červenému květu. Existuje však i bílá vánoční hvězda, ale také růžová, fialová, vícebarevné a lososově růžové. Když hledáte bílou vánoční hvězdu, mějte na paměti, že růžová vánoční hvězda je někdy označována jako bílá. Za zmínku stojí i fakt, že bílá vánoční hvězda naživo vypadá jako špinavě bílá nebo světle krémová. Někdy se objevují nové okvětní lístky s růžovým nádechem, ale růžová mizí, jak okvětní lístek roste a dozrává.

Bílé vánoční hvězdy byly kdysi považovány za symboly čistoty Aztéků. Ovšem nyní je to květina, která se symbolicky dává těm, kteří mají v prosinci narozeniny.