Průvodce zdobením vánočního stromku v roce 2023

Strom zdobený červenými a černými ornamenty.
 

Zdobení vánočního stromku nemusí být nudné nebo zastrašující! Klíčem je použít svou představivost k tomu, abyste přišli s nápady, které budou v aktuálním roce 2023 odrážet vaše zájmy a osobní styl. Neexistuje opravdu správný nebo špatný způsob, jak ozdobit vánoční stromek, ale existují některé nápady na zdobení stromku, které tento úkol trochu usnadní a vyústí v mimořádně ohromující výsledek.

 
 
 

Výběr vánočních světelných řetězů

TIP: Vyberte si nové vánoční řetězy za výhodné ceny

Klasické vánoční barvy - červená, bílá a zelená. Zvýrazněte strom červenými, zelenými a bílými ozdobami, girlandami a stuhami. Vytvořte třpytivý efekt začleněním metalické barvy, jako je zlatá nebo stříbrná. Pokud je váš strom rozsvícen teplými nebo bílými světly, můžete přidát i barvy, které se slučují s vaším nápadem tím, že kolem stromu omotáte několik pramenů řetězů s oblíbenými barvami. Zacházejte s těmito speciálními barevnými řetězy jako s okrasnými prvky a umístěte je odpovídajícím způsobem.

Zimní říše divů - modrá, stříbrná a studená bílá. Najděte inspiraci v třpytivé krajině vánočního času a vytvořte si vlastní zasněžené stromky doma! Používejte pouze bílé, čiré a stříbrné dekorace, pro elegantní zimní bílý strom s motivem říše divů. Přidejte ozdobné větvičky pokryté sněhem, abyste vytvořili přirozený vzhled. Zavěste ozdoby s třpytivým efektem, nejlépe sněhové vločky.

Kovové akcenty - zlato, stříbro, měď a bronz. Metalické barvy se snadno míchají a můžete hrát s jedním, dvěma nebo všemi.

Vlastní témata - Někteří lidé si vybírají konkrétní téma pro svůj vánoční stromek, jako je rustikální / chata, zvířata, sněhové vločky, všechny křišťálové dekorace atd. Výběr motivu otevírá několik možností pro zdobení a začlenění dalších předmětů do vaší sbírky. Pokud máte tendenci sbírat ozdoby, které jsou soustředěny kolem určitého tématu, mohlo by to být zábavný způsob, jak ozdobit strom.

Barevná schémata vánočních stromků a nápady na zdobení
 
Vánoční strom zdobený ozdobami, stuhou a dekorativními trsátky.

STYLOVÉ OZDOBY - Věnec, stuhy a dekorativní ozdoby

TIP: Vyberte si nové ozdoby na stromeček za výhodné ceny

Poté, když máte zavěšené řetězy, můžete pokračovat s přidáním různých ozdob na stromeček. To, co se rozhodnete použít, bude záviset na vašem osobním vkusu a tématu nebo barevném schématu, které jste si vybrali.

Stuha

Chcete-li postavit stuhový věnec, vyberte si robustní síťovinu nebo stuhu s drátěným okrajem, která bude držet svůj tvar. 

Pozlátková girlanda

Klasika závěsů na stromeček. Girlanda zavěšená na stromeček připomíná nádherný advent, který jsme strávili s našimi prarodiči. Při zdobení začněte asi 20 cm dolů od vrcholu stromu.

Dekorativní větvičky a květinové stonky

Dekorativní větvičky a květinové stonky jsou obvykle vyrobeny z pevného drátu nebo plastu s květinami, korálky a různými ozdobami na jednom konci. Chcete-li ozdobit svůj strom, budete potřebovat různé délky. Všechny stromky se zužují, takže pokud byste se pokusili použít velmi dlouhé větvičky dole i nahoře, tak ty nahoře by se vyčnívaly příliš . Můžete si koupit všechny větvičky stejné velikosti a některé zkrátit na kratší délku. Začněte s největšími a nejdelšími větvičkami ve spodní části stromku. Dále přidejte středně dlouhé větvičky a dokončete kratšími směrem k vrcholu stromu.

 

Možná jste již několik let sbírali vánoční ozdoby a plánujete je používat. Pokud je to poprvé, co zdobíte strom nebo pokud chcete začít znovu s novým barevným schématem, můžete najít různé tvary a velikosti ozdob v krabicích po čtyřech, šesti, dvanácti nebo více. Tyto velkoobjemové ozdoby tvoří základ sbírky vánočních stromků většiny lidí.

Matné nebo lesklé ozdoby? Neexistuje žádné pravidlo, pokud jde o výběr ozdobné povrchové úpravy, ale míchání povrchových úprav může být skvělý způsob, jak přidat rozmanitost. Vyberte si jednu nebo dvě hlavní barvy buď všechno v lesklé nebo v matné úpravě. Lze také vybrat půlku barev v lesklé úpravě a půlku v matné úpravě. Stříbro a zlato a další metalické barvy jsou také skvělé neutrální barvy. Pokud zdobíte jednobarevný (monochromatický) strom, zvažte použití různých ozdobných povrchů a odstínů ve vybrané barvě. Stručně řečeno, nebojte se experimentovat s mícháním barev, povrchových úprav a textur na vašem stromě.

Než umístíte nějaké ozdoby na strom, rozdělte si je do hromádek.

Uspořádejte své ozdoby do hromádek podle barvy, velikosti, materiálů nebo tématu. Jakmile jsou vaše hromádky dokončeny, umístěte jednu ozdobu z každé hromádky na každou stranu stromu. To může být 2, 3 nebo 4 strany v závislosti na tom, kde je váš strom umístěn v místnosti, takže všechny ozdoby mohou být vidět po celém stromu. Při zdobení stromu pracujte shora dolů a snažte se ozdoby rovnoměrně rozložit, ale ne symetricky. 

Matný povrch vánoční ozdoba
Matný
Vánoční ozdoba s perlovým povrchem
Perla
Lesklý povrch vánoční ozdoba
Lesklý
Všechny zelené vánoční ozdoby
 
 

ZÁVĚREČNÝ DOTEK - Špice na stromek

Vánoční stromek Topper vyrobený z dekorativních trsátek a koordinačních stuh

Jaký druh špičky si vyberete, závisí na tématu a stylu vašeho stromu. Níže jsme poskytli některé z nejpopulárnějších možností, ale nebojte se být kreativní!

  • Hvězda
  • Anděl
  • Mašle na špici
  • Imitace cesmínových listů a bobulí
  • Velká sněhová vločka
  • Koordinace květinových tipů s vaším motivem
  • Kombinace výše uvedeného

Pokud používáte mašli, umístěte ji tak, aby zakrývala špičku stromu na samém vrcholu. Tím zabráníte tomu, aby špice vypadala, jako by se vznášela nad stromem, a místo toho vytvoří dojem, že je součástí stromu. 

Jeden poslední tip na zdobení stromu nejen v roce 2023

Při zdobení čas od času odstupujte od stromku, abyste měli přehlede, jak jsou jednotlivé ozdoby rovnoměrně rozloženy. Rovnováha je klíčem k vytvoření skutečně velkolepého zdobeného vánočního stromku! Cílem při přidávání ozdob a dekorací do stromu je, aby textura a barvy vypadaly náhodně a zabránily tomu, aby tam byla místa, kde se jedna barva nebo dekorace používá víc než ostatní.