České vánoční zvyky, tradice a pověry pro děti i dospělé

Období Vánoc je magické a u mnohých je to nejkrásnější období roku. A nejde jen o konečný akt rozdávání dárků. Vánoce jsou kouzelným časem vyplněný vánočními zvyky a vánočními tradicemi, které dělají tyto svátky jedinečné.

Adventní věnec - nejen česká vánoční tradice

Adventní věnec je v mnoha západních křesťanských církvích symbol Vánoce a jeho kruh představuje koloběh života. Čtyři svíčky, které mají vlastní symboliku, se zapalují každou neděli a přibližují nás k Božímu hodu vánočnímu. Dnes věnce ladíme do barev interiéru, dříve měli fialovou barvu s jednou výjimkou. Třetí svíce byla barvy růžové a byla odvozena od barvy roucha kněze a představovala radost. Zajímavostí pro vás možná bude, že se svíčky mají zapalovat v obráceném směru, tedy proti směru hodinových ručiček.

Vánoční stromeček - zelená ozdoba svátků

Stromeček, nepatří k dlouhověkému českému vánočnímu zvyku, zdobíme ho teprve od roku 1812. Připravil ho jako překvapení pro své hosty ředitel Stavovského divadla Johann Carl Liebich. Tradice zdobení stromků se údajně zrodila v Německu. Nápad pochází ze starogermánských zvyků. O slunovratu si lidé nosili domů stromky nebo chvojí, aby uctili boha Odina. Každá rodina má své preference v druhu stromku, ale i stylu zdobení. Někdo upřednostňuje třpytky, skleněné baňky, jiný slaměné ozdoby. Pustit se můžete ale i do výroby vlastních ozdob s vašimi dětmi, zkrátíte jim čekání a užijete si společný čas a třeba se z toho stane nový vánoční zvyk. Abyste na nic nezapomněli, můžete se inspirovat naším průvodcem zdobení vánočního stromku.

 

Pečení cukroví - další z vánočních zvyků v Česku

I cukroví má nejspíše pohanský původ spjatý s oslavou zimního slunovratu. Dnešní podoba cukroví pochází zhruba z 19. století. První cukroví se peklo z vánočkového kynutého těsta. Po druhé světové válce se cukroví začalo výrazně měnit. Nejoblíbenějšími druhy byly z medu, ale třeba i škvarek či zázvoru. Dnes na vánočních stolech vévodí vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, perníčky nebo třeba ořechové pracny. Každý druh potřebuje své suroviny a také čas přípravy. Právě třeba linecké cukroví si nenechávejte na poslední chvíli, ale naopak se do něj pusťte s předstihem. Více vám poradíme v našem článku. Ne každý je nadšený cukrář, ale pokud máte děti, zkuste společně třeba jednoduché perníčky, bude je to bavit a vy tak třeba dáte vzniknout další vánoční rodinné tradici.

Jmelí – parazit, pod kterým se líbáme

Celý rok je nezahlédneme, ale s příchodem zimy se větvičky začnou objevovat na listnatých i jehličnatých stromech, v období Vánoc se zelené keříky s plody mění ve vánoční tradici a součást téměř každé domácnosti. Své příbytky cesmínou a jmelím zdobili již Keltové a Slované a věřili, že ozdobený dům přiláká dobrého ducha jako útočiště před mrazy. My dnes věšíme zelené, ale i stříbrné a zlaté varianty a doufáme, že polibkem pod jmelím si přivoláme štěstí.

 

Vánoční pověry, které je radno dodržovat

Možná jste také jako dítě chtěli vidět zlaté prasátko a snažili se celý den až do večera nejíst. Půst patří k vánočním zvykům nejen v ČR, který má dnes jen maličko jinou podobou. Pokud ho ale nedodržíte, nestane se vám nic špatného. Ovšem třeba lichý počet osob u štědrovečerního stolu vám přinese smůlu. Doporučuje se mít prostřeno pro nečekaného hosta a neodmítnout žádnou náhodnou návštěvu či pocestného, jak praví z dalších vánočních pověr. U krájení jablka doufejte v hvězdičku. A u pouštění lodiček, aby se žádná z nich nepotopila, protože potom byste mohli přijít o někoho blízkého. Ale nebojte, jedná se o jednu z mnoha vánočních pověr, kterým můžete, ale rozhodně nemusíte věřit. Přesto mnozí z nás tyto české vánoční tradice dodržujeme.

Betlém – přes 400 let stará vánoční tradice v Česku

Jesličky patří k Vánocům v českých zemích již po staletí. Původně zdobily kostely, ale postupem času se rozšířily i do domácností věřících i nevěřících. Dokonce i šlechta našla zálibu v betlémech a nechala si je vyrábět, aby si jimi ozdobila své paláce. Pokud chcete vidět opravdové skvosty, vydejte se na výlet nejen do pražských kostelů. Ty jednoduché figurkové nebo třeba jen papírové se nachází v mnoha domácnostech a je to další z mnoha hezkých vánočních zvyků v Česku.

 

Vánoční zvyky našich předků – půlnoční mše neboli Rybovka

Štědrý den vrcholí pro křesťany na půlnoční mši. Jde o starý vánoční zvyk, který se koná v předvečer svátku narození Krista, který je připisován dni následujícímu, tedy Božímu hodu. Účastnit se tzv. vigilie mohou i nekřesťané, a pokud byste ji chtěli navštívit ve vašem městě, předem si najděte, kdy začíná. Ne vždy je to o půlnoci.

Jakubu Janovi Rybovi vděčíme za asi nejhezčí hudební vánoční zvyk v ČR. Jeho Česká mše vánoční vznikla v roce 1796 a dodnes se velmi hojně hraje. Takzvaná Rybovka vypráví o zvěstování narození Krista a příchodu pastýřů k jesličkám a je srozumitelná a přístupná dodnes. Doporučujeme takový zážitek absolvovat.