Kdy začít péct vánoční cukroví

Většina z nás každý rok řeší otázku, kdy začít péct cukroví na Vánoce. Pravdou je, že každý druh cukroví vyžaduje jinak dlouhou dobu uležení a také záleží, zda je například cukroví s náplní či nikoli. Pokud si chcete být jisti, kdy začít péct vánoční cukroví a vše krásně stihnout, prozradíme vám, kdy začít péct vanilkové rohlíčky nebo třeba kokosky, aby stihly změknout.

Kdy péct jaké cukroví

Perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky a kokosky jsou nejoblíbenější a nejtradičnější druhy cukroví, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Každé cukroví má jiný postup a jiné ingredience, takže pokud chcete mít cukroví měkké a zároveň čerstvé, měli byste si naplánovat, kdy začít péct cukroví na Vánoce a pečení jednotlivých druhů si zorganizovat.

Naučte se, které cukroví musíte udělat jako první, aby mělo čas se uležet a změknout a které můžete nechat na později a klidně ho upéct pár dní před Vánoci. Prozradíme vám také, kdy začít péct vánočku, což je nejpopulárnější vánoční pečivo u nás, bez kterého si svátky většina nedovede ani představit.

 

Kdy začít péct perníčky

U voňavých perníčků velmi záleží na tom, jaké máte těsto. Roli v něm hraje množství medu. Pokud máte rádi sladké perníky, které po medu nejen voní, ale i chutnají, měli byste je upéct poměrně hodně dopředu, aby měly čas změknout. Ideální čas je na přelomu listopadu a prosince. Nechte je uležet v krabici a v chladu a teprve těsně před svátky je ozdobte cukrovou polevou.

A kdy začít péct perníčky, do jejichž těsta dáte jen kapku medu? Klidně na poslední chvíli. Bez většího množství medu budou krásně měkké a výhodou je, že je můžete ozdobit hned.

Kdy začít péct linecké cukroví

Linecké cukroví je jediné plněné cukroví v našem seznamu. Sušenky, které k sobě budete slepovat, můžete upéct kdy chcete. Je ale dobré, aby to bylo dostatečně dopředu, aby měly možnost po slepení změknout.

Zaměřit byste se měli spíše na čas mazání a slepování. Linecké cukroví potřebuje být promazané marmeládou či krémem alespoň 14 dní, aby upečené těsto mělo čas do sebe nasáknout vlhkost z náplně. Otázka tedy nezní, kdy začít péct linecké, ale spíš kdy začít slepovat linecké. Ideální čas je 14–17 dní před plánovanou spotřebou.

 

Kdy začít péct vanilkové rohlíčky

Jakmile do vyhledávače zadáte otázku, kdy začít péct vanilkové rohlíčky, vyjede vám jasná odpověď – tři týdny před Vánoci. Pravdou ale je, že se do nich můžete pustit klidně i později, protože se dají konzumovat takřka okamžitě po upečení. Existuje jeden trik, který vám zaručí okamžitou měkkost, a tím je, udělat těsto na rohlíčky z lískových ořechů místo vlašských.

Kdy začít péct kokosky

Kokosky buď milujete, nebo nenávidíte. Pokud patříte do druhé skupiny, pravděpodobně vás nebude ani zajímat, kdy začít péct kokosky. Jestli jste ale milovníci kokosu, určitě se do tohoto cukroví pusťte. Je jednoduché a poměrně lehké na přípravu. Navíc se dá udělat i ve zdravější verzi. Kdy začít péct kokosky, pokud se pro ně rozhodnete? Odpověď zní 14 dní před začátkem Vánoc.

Kdy začít péct vánočku

Nesmíme opomenout ani vánočku, kterou si Češi tradičně dávají s máslem a marmeládou nejen o Vánocích k snídani. Kdy začít péct vánočku, aby nebyla tvrdá? Rozhodně co nejpozději. Klidně den před tím, než ji budete chtít jíst. Pokud byste ji dělali příliš brzy, mohla by ztvrdnout. To ale nevadí, i tak ji můžete využít – obalte ji ve vajíčku, osmažte na pánvičce a obalte v moučkovém cukru.

 

Kdy začít péct vánoční cukroví

Až budete přemýšlet, kdy začít péct perníčky nebo kdy začít péct linecké, už budete vědět. Jakmile někdo ochutná vaše cukroví a uvidí, že je máte přesně takové, jaké má být, bude od vás chtít poradit. Napište si tyto praktické informace i na příští rok, ať jste připraveni.

Jak nazdobit stůl s cukrovím

  • Cukroví skvěle chutná, ale také dobře vypadá. A pokud se chcete i před návštěvou pochlubit, kolik druhů jste upekli a jak se vám to povedlo, určitě ho naservírujte na stůl. Nejlépe vypadá, když si vyberete nějaký hezký talíř, na který naaranžujete od každého druhu pár kousků.
  • Nezapomeňte ani na okolí. Vyberte si vhodně zvolený ubrus, prostírání, ubrousky, vánoční dekorace ale budete mít plusové body, pokud si na stůl dáte nějaké přírodniny, například šišky, sem tam větvičku či vánoční hvězdu.