TOP vánoční koledy a písničky, které vám zpříjemní svátky

Vánoční písně k nejdůležitějším zimní svátkům rozhodně patří. Díky nim se můžeme hezky naladit a vychutnat si atmosféru Vánoc. České vánoční písničky v sobě nesou navíc tradice našeho národa. Pojďte se s námi inspirovat, připomenout si ty nejkrásnější vánoční písně a třeba si i zanotovat.

K vánočním svátkům nepatří jen krásné dekorace ve vašem domově, které si můžete vyrobit sami či si je obstarat, nazdobený vánoční stromeček, dárky a cukroví, ale i české vánoční písně, nebo zahraniční, které se linou všude kolem, nebo si je sami doma prozpěvujete.

 

Vánoční koledy a vánoční písničky mají mnohem větší tradici než třeba stromeček, který zdobíme v moderním pojetí, jak ho nyní známe, teprve od roku 1812. Připravil ho jako překvapení pro své hosty ředitel Stavovského divadla Johann Carl Liebich. Vánoční koledy ale mají delší tradici a třeba jedna z nejkrásnějších českých vánočních písní - Narodil se Kristus pán se zpívala již na přelomu 15. a 16 století.

Nejkrásnější vánoční koledy a písně z celého světa

Nejstarší koledy a vánoční písně pocházejí zhruba ze 13. století. Podle legend by mohl být jedním z prvních autorů i František z Assisi. Témata jsou křesťanská, později i světská, často mají vánoční písničky výraznou melodii doplněnou pravidelnými refrény.

Přesně taková je i česká vánoční píseň Narodil se Kristus pán, která oslavuje narození Ježíška. Nejstarší písemná verze je z roku 1505 a je sepsána česky i latinsky. Původně měla česká vánoční píseň čtyři sloky, pátá a šestá, která je méně známá, je až z roku 1636 a má odlišné refrény.

Text vánoční koledy
1) Narodil se Kristus Pán, veselme se,
z růže kvítek vykvet' nám, radujme se!
Z života čistého, z rodu královského,
již nám narodil se.


2) Jenž prorokován jest, veselme se,
ten na svět poslán jest, radujme se!
Z života čistého, z rodu královského,
již nám narodil se.


3) Člověčenství naše, veselme se,
ráčil vzíti na se, radujme se!
Z života čistého, z rodu královského,
již nám narodil se.


4) Goliáš oloupen, veselme se,
člověk jest vykoupen, radujme se!
Z života čistého, z rodu královského,
již nám narodil se.


5) Ó milosti Božská, budiž s námi;
dejž, ať zlost ďábelská nás nemámí.
Pro Syna milého, nám narozeného,
smiluj se nad námi!


6) Dejž dobré skončení, ó Ježíši,
věčné utěšení věrných duší!
Přijď nám k spomožení, zbav nás zatracení
pro své narození.

Za další světoznámou vánoční písní se přesuneme do Rakouska, odkud pochází koleda Tichá noc (Stille Nacht). Poprvé ji uvedli učitel a varhaník Franz Xaver Gruber a tamní kaplan a básník Joseph Mohr v kostele sv. Mikuláše v rakouském městě Oberndorf u Salcburku na Štědrý večer v roce 1818.


Zajímavou historii má i vánoční píseň Rolničky (Jingle Bells). Dlouho se považovala za lidovou, ale ve skutečnosti ji složil kolem roku 1850 americký učitel James Lord Pierpont ke zpěvu do nedělní bostonské školy. Píseň přeložil a do češtiny otextoval herec, bavič a textař Vladimír Dvořák.

Text vánoční koledy
Rolničky, rolničky, kdopak vám dal hlas?
Kašpárek maličký anebo děda Mráz?
Rolničky, rolničky, co to zvoní v nich?
Maminčiny písničky, vánoce a sníh.


Sláva, už je sníh, jedem na saních,
kluci křičí, zvonek zní, jenom táta ztich.
Kouká na syna, uši napíná…
Co to slyší v rolničkách? Na co vzpomíná?


Rolničky, rolničky, kdopak vám dal hlas?
Kašpárek maličký nebo děda Mráz?
Rolničky, rolničky, co to zvoní v nich?
Maminčiny písničky, Vánoce a sníh.


Zvonky dětských let, rozezvoňte svět!
Těm, co už jsou dospělí, ať je znova pět!
Zvoňte zlehýnka, stačí chvilinka:
Vzpomínka jak rolničky v srdci zacinká.


Rolničky, rolničky, kdopak vám dal hlas?
Kašpárek maličký anebo děda Mráz?
Rolničky, rolničky, co to zvoní v nich?
Maminčiny písničky, Vánoce a sníh.

U angličtiny ještě chviličku zůstaneme. V Anglii, ale třeba i v Americe si v adventním čase prozpěvují píseň ze 13. století, která oslavuje českého panovníka Václava v originále Good King Wenceslas (Dobrý král Václav). O tom, že je píseň skutečně známá, svědčí seriál Teorie velkého třesku, nebo Láska nebeská, kde si ji hlavní postavy zpívají.

 

Česko v zahraničí proslavil ještě jeden muž. Jakub Jan Ryba a jeho Česká mše vánoční rozhodně patří k nejkrásnější a v zahraniční nejznámější vánoční hudbě. Česká mše vánoční vznikla v roce 1796 a rozhodně nejlépe zní při půlnoční štědrovečerní mši.

Vánoční koledy a písničky pro děti

Dětský zpěv v období adventu dokáže rozněžnit i toho největšího nepřítele Vánoc. Jaké klasiky bychom vám doporučili? Máme hned několik tipů na vánoční písničky pro děti.

Pásli ovce valaši

Valašskou klasiku se učí děti snad již v mateřských školkách. Vánoční koleda nejen pro děti je velmi zpěvná a pět krátkých slok s refrénem si děti snadno pamatují. A pokud ne, žádná katastrofa to také není.

Půjdem spolu do Betléma

Další z oblíbených českých vánočních písniček zpívá o cestě za Ježíškem, kdy se střídají jednotliví muzikanti a jejich nástroje, které dětí často předvádějí při besídkách. Právě hraní na nástroje jim pomáhá si sloky lépe pamatovat.

Z modernějších písniček a vánoční hudby si pak můžete s dětmi zanotovat Vánoce, Vánoce, přicházejí od hitmakera Jaromíra Voráčka, která vznikla v roce 1962, nebo Purpuru od dua Suchý a Šlitr. Z těch úplně nejnovějších, které slyšíme z rádia, pak Půlnoční, kterou nazpíval Václav Neckář.

Vánoční koleda na stránkách knihy nebo jako film

Chcete se naladit nejen zpěvem, ale i četbou či si pustit film s vánoční tematikou? Máme pro vás dva tipy.

Sáhněte po klasice všech klasik a přečtěte si Dickensonovu knihu Vánoční koleda. Příběh lakomého obchodníka, který díky snu přijde na to, že peníze štěstí nepřinesou, je platné dodnes. A možná i vás přivede k myšlence, že hromady dárků nejsou to nejdůležitější.

Filmové zpracování Vánoční koledy si můžete pustit i s vašimi dětmi. Animovaný film převypráví ve zjednodušené formě Dickensonovu knihu.