Nejlepší vánoční filmy a pohádky pro rok 2023

Vánoční filmy, ale i vánoční pohádky neodmyslitelně patří k Vánocům a bez nich by to zkrátka nebylo ono. Dnes máme nepřeberné množství filmů s vánoční tématikou, které si můžete pustit v televizi, ale také online. Dali jsme dohromady ty nejoblíbenější z kategorií vánoční pohádky pro děti, české vánoční pohádky, ale také vánoční romantické filmy a další. Mrkněte se na vánoční filmy 2023, aby vám neunikly ty nejpopulárnější a abyste nasáli tu pravou atmosféru.

Umíte si představit svátky bez nejoblíbenějších vánočních filmů a pohádek? Ať už máte rádi vánoční animované pohádky v televizi nebo dáváte přednost českým vánočním pohádkám, které si pustíte online, rozhodně na ně nezapomeňte ani letos. Dejte si něco dobrého, sejděte se s rodinou a koukněte se na komedii, dojemnou romantiku nebo vsaďte na vánoční rodinné filmy, u kterých se bude bavit každý.

Nejlepší vánoční filmy

Pokud se jedná o nejlépe hodnocené filmy s vánoční tématikou, prozradíme vám dvě neohrožená místa, kde se vánoční filmy drží už dlouho. První film má český původ a zná ho asi každý Čech. Ano, jsou to Pelíšky s legendárním hereckým obsazením a nejlepšími vtipy a hláškami, které dodnes mnoho lidí používá. Už několik let jsou Pelíšky vysílané na Štědrý den a mnoho lidí si bez této vánoční komedie neumí představit svátky. Druhé místo obsadil americký rodinný vánoční film Sám doma v hlavní roli s Macaulaym Culkinem, který má nezapomenutelný soundtrack i příběh.

 

Nejlepší vánoční pohádky

Najít nejlepší vánoční pohádky je těžké, jelikož pro každého jsou ty nej jiné. Pokud se ale budeme bavit o nejpopulárnějších, tak mezi ty nepochybně patří Polární express, Tři oříšky pro Popelku, ale třeba i Ať žijí duchové z roku 1977, kde můžete zavzpomínat na výborného herce Vlastimila Brodského.

Vánoční romantické filmy

Romantika k Vánocům a obecně ke konci roku rozhodně patří. Takže pokud budete mít chuť a náladu na dojímání a možná i sem tam na nějakou tu slzičku, pusťte si Lásku nebeskou a pokochejte se vánoční výzdobou v Londýně. U tohoto anglického filmu se rozhodně i zasmějete a pokud se chcete dojmout za každou cenu, koukněte na Pretty woman s Julií Roberts. Vánoční romantické filmy jsou ale i Čtvery Vánoce nebo Vánoční sen a oba snímky rozhodně stojí za to.

Vánoční filmy komedie

O Vánocích by nikdo neměl být smutný, proto se vybavte vánočními komediemi, které vás zvednou ze židle. Určitě začněte již zmíněnou Láskou nebeskou, pokračujte Vánočními prázdninami a pokud máte rádi české filmy, zkuste Šťastný nový rok. A pokud by vám to bylo málo, vsaďte na Pelíšky nebo Poslední Vánoce.

 

Vánoční filmy Netflix

Ať už máte nebo nemáte televizi, Netflix se mít vyplatí, najdete tam totiž spoustu vánočních filmů, které si můžete pustit, kdy jen budete chtít. Nechybí klasiky, ale i méně známé vánoční filmy a pohádky, jako je Vánoční kronika, Vánoce na spadnutí, Sváteční rande nebo Předvánoční večer. Nešlápnete vedle ani s trojdílným filmem Princezna z cukrárny.

Na Netflixu si můžete přehledně vybrat podle oblíbenosti i umístění v žebříčku. Přidejte si vánoční filmy také do oblíbených a mějte jistotu, že zkouknete všechno, co chcete.

České vánoční filmy

Českým vánočním filmům dominuje klasika číslo jedna, která byla už několikrát zmíněna, a tím jsou Pelíšky. Kdo by řekl, že dvě rodiny (Šebkovi a Krausovi) dokáží vyvolat tolik trapasů, paradoxů, ale i vtipných zápletek, které se vám vryjou do paměti. Vraťte se v čase o pár desítek let zpět a vžijte se do postav, půjde to lehce. Každoročně televize vysílá i film Veselé Vánoce přejí chobotnice, který bude bavit celou rodinu.

Vánoční animované filmy

Animované filmy nejsou jen pro děti. Pokud hledáte něco, co vás zabaví všechny, pusťte si všechny díly Shreka nebo Grinche (zkuste animovanou i klasickou verzi) a nevynechejte ani Klause, Ledové království nebo Vánoční koledu, kde najdete i spoustu životních ponaučení.

 

Vánoční rodinné filmy

Některé vánoční filmy jsou jen pro děti a některé jen pro dospělé, ale pokud hledáte něco pro celou rodinu, zmínili jsme už několik filmů, které jsou vhodnými kandidáty. Do TOP 10 vánočních rodinných filmů patří Pelíšky, Sám doma, Láska Nebeská, Grinch, Santa má bráchu, Vánoční koleda, Život je krásný, Rolničky, kam se podíváš, Vánoce naruby a všechny díly Harryho Pottera.

České vánoční pohádky

Pokud Češi něco umí, jsou to rozhodně pohádky a těch opravdu dobrých není málo. Nesmrtelnou klasikou jsou Tři oříšky pro Popelku, S čerty nejsou žerty, Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král, Pyšná princezna, Nesmrtelná teta nebo Princ a večernice. Mezi ty novější pak patří oba díly Anděla Páně nebo Tři bratři.

Vánoční pohádky pro děti

Chcete děti navnadit na Vánoce a zároveň je zabavit? Pusťte jim Shreka, Ledové království a Jak se budí princezny. Chybu ale neuděláte ani s již zmíněnou Popelkou nebo ruským Mrazíkem, který je klasikou, která neomrzí.