Jak přežít Vánoce bez spěchu a starostí

Ať už jste fanouškem Vánoc nebo jste k jejich oslavám donuceni spíše rodinou, může být tohle období trochu stresující. Jak tedy přežít vánoční svátky, abyste se z toho všeho shonu nezbláznili a udrželi si psychickou pohodu?

Vánoční období dokáže být pořádně zběsilé. Hlavně v okamžicích, kdy jste zjistili, že nemáte ještě téměř nic nakoupeného, nic upečeného, doma nemáte vánoční dekorace a podobně. Však to znáte… Vánoce mají být svátky klidu a míru, ale ve skutečnosti jde spíše o svátky shonu a stresu.

 

Velké výdaje za dárky, nervy s jejich sháněním, nerudná tchyně, ubrečené otravné děti, chladné počasí, neustálé pečení, vaření, tlačenice v obchodech, fronty, brzy tma, osamělost nebo naopak nadbytek lidí… tohle všechno může být pořádný stres.

Individuálně se dají podobné komplikace zvládnout, když se s nimi potýkáme během roku. O svátcích ale přijde všechno najednou. Možná pak sednete za počítač a jednoduše googlíte „jak přežít Vánoce?“. Tak tady je pár tipů, které se nám osvědčily.

5 tipů, jak přežít Vánoce

Dopřejte si dostatek spánku

Spánek je velice důležitý a zimní období může být pořádně únavné. Málo spánku má vliv na naši fyzickou i psychickou pohodu. Zajištění pravidelného dobrého spánku během předvánočního období může mít vliv na to, jak se budete cítit fyzicky, psychicky a emocionálně během vánočního období i po jeho skončení. Pravidelný a dobrý spánek vás může izolovat od nahromadění zbytečného stresu.

Odpočívejte

Přežít Vánoce vám pomůže i úplně obyčejný odpočinek, na který mnoho z nás zapomíná. Jde o skvělý způsob, jak minimalizovat nahromadění stresu. Pokud si každý den dopřejete trochu relaxace, vaše tělo a mysl to nadšeně uvítají. Zejména v rušných nebo přetížených časech, jako je období adventu a vánočních svátků, se to hodí.

Vyhraďte si tedy čas jen pro sebe. Vezměte si knížku nebo si pusťte oblíbený seriál, zapalte si svíčku nebo zapněte vánoční svícen, pokud je součástí vaší sváteční výzdoby. Zkrátka navoďte doma tu správnou atmosféru, udělejte si uklidňující bylinkový čaj a užívejte si pohody.

 

Dávejte pozor na to, co jíte a pijete

Během vánočních svátků je snadné se nechat zlákat pamlsky, které jsou k mání všude kolem. Častými příčinami zvýšeného stresu je přejídání a příliš mnoho oblíbeného sezónního jídla – řeč je o potravinách s vysokým obsahem cukru, které tělo stresují. Být selektivní v tom, co jíte, a sledovat množství, které jíte, vám pomůže předejít zbytečnému stresu. A abyste ty Vánoce přežili doslova, dejte si také pozor na kapří kostičky uvíznuté v krku.

Během vánočních svátků je všude také hromada alkoholu a sladkých nápojů jako je vaječný likér nebo různé druhy horké čokolády a slazených káv. Mnoho z těchto nápojů má vysoký obsah surového cukru, kalorií a některé také alkoholu, což tělo opět stresuje.

Žijte okamžikem a snižte svá očekávání

K tomu, jak přežít Vánoce, vám pomůže další užitečná rada – žijte okamžikem a užívejte si dané období co nejvíc to půjde. Přestaňte se šťourat v minulosti nebo dumat nad budoucností. Žijte teď a tady. Naučit se žít více přítomností je skvělý způsob, jak načerpat každý radostný okamžik vánočního období.

Také se naučte brzdit přehnaná očekávání. To je další zbytečný stres, který v životě nepotřebujete. Buďte více spontánní a nezačněte se mračit hned, jakmile něco nejde podle plánu. Užijete si tak více zábavy a radosti. Pokud jsou vaše očekávání realistická, nebudete tak často zklamáni. A věci, které se stanou, můžete přijímat s radostí a vděčností. Nerealistická očekávání jsou jedním z největších sabotérů štěstí a duševního klidu.

 

Kupte dárky s předstihem

Možná tento text čtete už moc pozdě, ale nakupování vánočních dárků na poslední chvíli je pořádný stresový faktor. A pokud tohle čtete v půlce prosince, nezbývá, než vám popřát pevné nervy.

Abyste stresu z nakupování dárků předešli, je dobré si v průběhu roku zapisovat, co máte za nápady a klidně i sem tam nějaký ten dárek koupit. Vyhnete se tak lítání po obchodech na poslední chvíli, spoustě tlaku na vaši mysl a ušetříte čas strávený ve vánočních frontách.

Dárky navíc mnohem rychleji najdete a vyberete na internetu. To vám ušetří další čas a stres, protože to uděláte z pohodlí domova. Nedělejte to ale samozřejmě na poslední chvíli, jinak to také nebude zrovna procházka růžovým sadem. Opožděný balík s dárkem, který nedorazil ani den před Vánoci, je zkrátka něco, čemu se chce každý vyhnout.