Kdy koupit vánoční stromek, jak dlouho vydrží a kdy se zdobí

Vánoční stromek patří bez pochyby k nejdůležitějším věcem, které k Vánocům patří. Pokud preferujete živý stromek, je třeba vědět, kdy koupit vánoční stromek, kdy se zdobí vánoční stromek a jak skladovat vánoční stromek. Udělejte si v tom pořádek, ať vám dělá radost co nejdéle.

Kdy koupit vánoční stromek, aby vypadal dobře až do Štědrého dne

Vánoční stromeček je dobré koupit co nejpozději, ale není to podmínkou. Pokud máte balkon nebo máte možnost mít stromeček venku, můžete ho koupit třeba tři týdny před Vánoci. V opačném případě počkejte na poslední dny před Štědrým dnem, aby vám neuschl a nepadalo mu jehličí.

 

Jak skladovat vánoční stromek

Rozhodně v chladu. Až si stromek budete kupovat, nechte si seříznout kmen a zabalit do síťovaného obalu, díky které bude držet tvar a vydrží co nejdéle. A kdy koupit vánoční stromek, pokud ho nemáte kam dát? Určitě maximálně 3–4 dny před Štědrým dnem.

Náš TIP: Chcete mít na stromečku vlastnoručně vytvořené ozdoby? Přečtěte si náš článek jak vyrobit vánoční ozdoby.

Kdy se zdobí vánoční stromek

Jestli přemýšlíte, kdy zdobit vánoční stromek, aby vydržel co nejdéle, zvolte Štědrý den. Čím později ho ozdobíte, tím déle vydrží. Tradicí je, že se vánoční stromek odstrojuje 6. ledna, tedy na Tři krále. Jakmile začnou větve mířit k zemi a jehličí padat, je ten pravý čas na odstrojení. Když se zeptáte našich babiček, kdy se zdobí vánoční stromek, odpoví, že na Štědrý den. Na zdobení se navíc podílela celá rodina a brali to jako radostnou společnou aktivitu.

 

Jak dlouho vydrží vánoční stromek

Pokud nemáte umělý vánoční stromek, záleží na tom, jak se o něj budete starat. Čím vyšší teplota bude v místnosti, tím kratší čas vydrží. Samozřejmě jde i o to, kdy jste ho koupili a kdy jste ho ozdobili. Pro stromek není přirozené, aby byl ověšený vánočními ozdobami, takže jeho průměrná životnost, kdy je ještě hezký, je cca 14 dní až tři týdny.

Důležité jsou také následující tipy, jak se starat o vánoční stromek. Podle toho se bude odvíjet to, jak vydrží vánoční stromek. Protože pokud se o něj starat nebudete, zkrátí se jeho životnost až o týden.

 

Jak se starat o vánoční stromek

Stromečku, který je zatížen, je potřeba dodávat výživu ve formě hydratace. Do stojánku nalijte dostatek vody a nezapomeňte každý den dolévat. Není od věci ani větve stromečku postříkat vodou pomocí rozprašovače. Také se doporučuje ho umístit k oknu a to čas od času otevírat. Pokud to necháte být, stromeček vám rychle usne a začne opadávat dříve, než byste chtěli.

Náš TIP: Přečtěte si našeho průvodce zdobením vánočního stromku. Spoustu užitečných rad a tipů najdete na této stránce.