Jaká má být délka vánočního světelného řetězu?

Vánoční řetěz patří mezi nejběžnější přízdoby o svatcích vánočních, kdy se celá rodina schází u vánočního stromku, sleduje vánoční pohátky a rozbaluje dárky. Vánočními řetězy můžeme nejen ozdobit stromeček, ale i balkón, terasu, schody, zahradu a mnoho dalších míst. Používají se nejen o Vánocích, ale hodí se i na různé další akce.

Při výběru si musíme vyjasnit naše potřeby, zda používáme venku nebo uvnitř budovy. Vnitřní vánoční řetěz se používá jen uvnitř, za to venkovní lze použít jak venku tak i uvnitř. Dále je nutné zvolit správnou délku světelné části a přívodního kabelu. U venkovního vánočního řetězu máme přívodní kabel většinou 5m, u vnitřního je to většinou 1,5m.

15778

Venkovní a vnitřní řetězy:

IP20 - Světelný řetěz označený touto zkrátkou znamená, že není chráněn proti vniknutí vody. Smí se používat pouze uvnitř budovy.

IP44- Světelný řetěz označený touto zkrátkou znamená, že je chráněn proti vniknutí vody a mrázu a lze používat venku. Smí se používat jak venku, tak uvnitř budovy.

Délka světelného řetězu:

Délku zvolte podle toho, jak vysoký je Váš stromeček anebo jak velký je prostor, který chcete ozdobit, anebo čistě dle Vašeho vlastního vkusu. Následující tabulka může sloužit jako orientace:

Výška vánočního stromu Délka světelného řetězu
1,5 m 15 – 20 m
2 m 20 – 25 m
2,5 m 25 – 30 m
3 m 30 – 35 m
3,5 m 35 – 40 m
4 m 40 – 45 m
4,5 m 45 – 50 m
5 m 60 – 80 m