Tradice, pověry a zvyky na Štědrý den

Vrcholem vánočních svátků v Česku je Štědrý den. Domovy se line vůně vánočního cukroví, jehličí z vánočního stromečku a často i smažení řízků nebo kapra. Ke Štědrému dni se také váže mnoho tradic a poměr. Jaké tradice, pověry a zvyky na Štědrý den dodržují některé rodiny v Česku?

Některé štědrovečerní zvyky a tradice určitě znáte, jiné jste už možná zapomněli a některé pro vás mohou být úplně neznámé. Pojďte se s námi podívat na to, jaké nejznámější tradice, pověry a zvyky se v některých rodinách v Česku dochovávají po generace a připomeňme si, jak se u nás slaví Štědrý den a co k němu patří.

Štědrovečerní zvyky a tradice

Zdobení stromečku

Mezi zvyky dodržovanými na Štědrý den také patří zdobení stromečku. I když někteří ho zdobí už dávno před Štědrým dnem, během adventu, mnoho rodin čeká až na Štědrý den ráno, kdy připravují stromeček na večerní nadílku.

Šupiny z kapra

Na vánoční tabuli patří kapr. Další štědrovečerní tradice je rybí šupina schovaná pod talíři všech u stolu. Šupiny přinášejí štěstí a mají zajistit finanční hojnost během dalšího roku. Mnoho lidí pak tento štědrovečerní zvyk přenáší dále do celého roku, když nosí šupinu v peněžence, aby si zajistili, že se jim peníze nerozkutálí.

 

Krájení jablka

Další tradicí je krájení jablka. Tento štědrovečerní zvyk, kdy jablko překrojíme napůl a sledujeme, jestli je uprostřed něj hvězdička, nám má ukázat, jestli nás čeká zdravý a spokojený rok. Ale pozor, jablíčko vždycky rozkrajujte na osu, kdy budete mít dole bubáka a nahoře stopku.

Skořápkové lodičky

Oblíbený vánoční zvyk jsou také skořápkové lodičky. Tuto tradici, která se dělá zejména na Štědrý den, milují především děti. Do polovin skořápek vlašských ořechů dáme malé svíčky a lodičky pak pouštíme v nádobě s vodou nebo třeba umyvadle. Štědrovečerní pověra říká, že když bude vaše loďka dlouho plout a svítit, čeká vás dlouhý šťastný život. Pokud loďka směřuje stále do středu nádoby, říká pověra, že vás čeká mnoho cestování. Když se zase vaše loďka drží u kraje, znamená to zase spokojený život blízko domova.

 

Lití olova

Mezi další zvyky, které se dodržují na Štědrý den, patří lití olova. Nad otevřeným plamenem ohřejte ve speciální kovové naběračce kousek olova a následně jej vlijte do studené vody. Dejte pozor, voda může vystříknout. Proto je dobré se pro tento štědrovečerní zvyk vybavit ochrannými brýlemi. Studená voda olovo schladí a vznikají z něj různé zajímavé tvary. Podle toho, co vám tvar připomíná, uvidíte, co můžete čekat v následujícím roce.

Štědrovečerní pověry

Zlaté prasátko

Na Štědrý den jsou známé také různé pověry. Mezi ne patří například držení půstu. Určitě jste už mnohokrát od dětství slyšeli: „Nejez, jestli chceš vidět zlaté prasátko.“ To znamenalo, že byste měli celý den držet půst až do štědrovečerní večeře. Nikde se zase říká, že stačí, když nebudete jíst maso. Tato pověra dodržovaná na Štědrý den vznikla už ve středověku. Pokud uvidíte zlaté prasátko, mělo by vám to přinést štěstí, prosperitu a hojnost. Zlato také signalizovalo slunce a odchod zimy.

 

Zákaz praní a věšení prádla

Mezi štědrovečerní pověry patří také jedna, která se nebude líbit puntičkářům a těm, kteří nevydrží mít něco chvíli špinavého. Na Štědrý den by se totiž nemělo prát ani věšet. Pověra říká, že prát na Štědrý den, přináší smůlu a může přinést smrt nějakého člena rodiny. Pauzu si dejte i od žehlení a skládání prádla.

Žádný úklid

Pokud jste nestihli na Štědrý den uklidit, už to během něj nedohánějte. Štědrovečerní pověry jsou někdy docela drsné. Naši předci věřili, že kdyby během Štědrého dne uklízeli chlévy a stále, začal by jejich dobytek kulhat. Také se věří, že kdybyste na Štědrý den zametali, můžete si vymést z domova duchy mrtvých předků, kteří vás přišli navštívit. A to rozhodně nepřináší štěstí.

 

Žádné zamilované dopisy

Naši předci také věřili, že se nemají psát zamilované dopisy. Podle této štědrovečerní pověry byste se tedy v dnešní době měli vyhnout i milostným SMS zprávám či psaním před internet. V takovém případě totiž můžete prý v brzké době čekat rozchod.

Házení botou

Na druhou stranu je tu ještě jedna štědrovečerní pověra, která zase děvčatům může předpovědět svatbu. Na Štědrý den si svobodná žena přehodí botu přes rameno, když špička směřuje ke dveřím, znamená to, že se brzy vdá.

 

Zákaz vstávání od večeře

Jedna pověra také praví, že nikdo nesmí vstávat od štědrovečerní večeře ze židle. Všichni musí až do konce sedět u stolu. Rodina se jinak prý už příští rok nesejde v tomto počtu. V kterých rodinách se také říká, že smí od stolu vstát pouze hospodyňka.

Žádné šití, pletení a háčkování

Zajímavou pověrou na Štědrý den je i zákaz šití, pletení a háčkování. Podle předků by prý do půlnoci 24. prosince vaši práci snědly myši. Práce s vláknem navíc může způsobit neúrodu a bídu v následujícím období.

Pověry na Štědrý den mohou být trochu děsivé, takže se jimi nenechte příliš ovlivnit a užijte si krásné Vánoce plné klidu a pohody.