Je bezpečné dávat vánoční osvětlení venku?

K Vánocům chceme vždy pár věcí – trávit čas s rodinou, útulné noci před teplým ohněm.

Jedna věc, která je obvykle vynechána ze seznamu přání, je elektrický požár způsobený vánočními světly.

Dělám si srandu, ale možná máte obavy, zda jsou vánoční světla bezpečná pro použití venku, pokud žijete někde, kde je hodně deště nebo sněhu.

Koneckonců, voda a elektřina jsou vždy špatná směs, že?

beginners-christmas-light-guide

Pokud si koupíte vánoční světla, která jsou správně hodnocena pro venkovní použití s vysokým hodnocením IP, budou bezpečná pro použití venku. Jen se ujistěte, že jsou buď zapojeny uvnitř, nebo do chráněné venkovní zásuvky.

Je toho trochu víc, co je třeba vysvětlit, takže se ponořme hlouběji do:

  • Zda jsou vánoční světla bezpečná pro použití v dešti
  • Zda je v pořádku, když se zástrčky namočí
  • Jak chránit vánoční světla před povětrnostními vlivy

 

Existují tři hlavní typy vánočních svítidel - ty, které jsou vhodné pouze pro vnitřní použití, ty, které lze použít uvnitř nebo venku, a - uhodli jste to - ty pouze pro venkovní použití.

Ano, venkovní světla jsou naprosto bezpečná pro použití v interiéru. Pouze jsou navržena tak, aby byla dostatečně jasná pro venkovní použití, což může znamenat, že pro použití v interiéru mohou být příliš jasná nebo intenzivní. Je důležité zkontrolovat, zda jsou světla určena pro použití v interiéru nebo venku a používat je v souladu s doporučenými pokyny výrobce.

Takže opravdu, můžete to zjednodušit na dva typy - ty pouze pro vnitřní použití nebo ty, které lze použít venku. A rozdíl je v hydroizolaci.

Venkovní světla jsou navržena tak, aby byla vodotěsná - žárovky i dráty jsou řádně utěsněny proti povětrnostním vlivům, aby se zabránilo vniknutí vody.

 

A to, co hledáte, je hodnocení IP.

IP (Ingress Protection) je hodnocení, které vám řekne, jak je elektrický předmět utěsněn proti pevným i kapalným částicím.

Hodnocení se skládá ze 2 čísel – první je ochrana proti pevným částicím, jako je prach, a druhé jsou kapaliny.

Tato druhá číslice se pohybuje od 0 (zcela nebezpečné) do 8, která má kompletní ochranu i proti ponoření.

Pro vánoční světla zavěšená venku stačí hodnocení IP končící na 4 (nejčastěji IP44), které je chráněno proti stříkající vodě.

Mnohé z nich však budou mít stupeň krytí IP65, což je ještě bezpečnější – to znamená, že je chráněno proti stříkající vodě ze všech směrů.

Pokud si koupíte vánoční světla s hodnocením IP44 nebo lepším, budou naprosto bezpečná pro použití v dešti a sněhu.

 

Je zástrčka také voděodolná?

Takže pokud je sada vánočních světel hodnocena jako vodotěsná, znamená to, že zástrčka je také a nemusíte se o to starat?

Rozhodně ne.

Zástrčka je stále zranitelnou součástí obvodu a rozhodně není přijatelné, aby se namočila, pokud nechcete, aby následně nevznikly velké škody na majetku.

Místo toho máte dvě možnosti:

  • Zapojte světla do interiéru
  • Použijte uzavřenou venkovní zásuvku

Zapojení světel uvnitř je nejjednodušší možností.

Jak chránit vánoční světla před deštěm

Pokud kupujete vodotěsná vánoční světla, nemusíte se již o nic starat.

Pokud kupujete samostatná svítidla, jako jsou nafukovací Santa Claus nebo proutění sobi, a víte, že se blíží bouře, můžete je buď předem přinést dovnitř, nebo je zakrýt plachtou. Ujistěte se, že jsou vypnuté, pokud je zakryjete. V opačném případě doporučujeme vánoční světla zavěsit, pokud je to možné, vyhnout se šanci, že budou ponechány ve stojaté vodě a minimalizovat jakékoli riziko.

Závěrečná slova

Vždy se ujistěte, že všechna světla, která používáte venku, mají krytí IP44 nebo lepší a chraňte je před potenciální stojatou vodou.